Deutérium csökkentett víz

Deutérium csökkentett víz

A deutérium csökkentett vizet dr Somlyai Gábor biológus kutatásainak köszönhetjük, aki világelső a deutérium depléció kutatásában és klinikai alkalmazásában.

Somlyai doktor 1990 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő termékfejlesztést, az általa alapított cég világelsőként fejlesztette ki, és kezdte forgalmazni új típusú, csökkentett deutériumtartalmú élelmiszer termékeit.

1999-ben került forgalomba a Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsalád Magyarországon, amiért hálásak lehetünk.

A csökkentett deutérium tartalmú vizet sokan az „élet vizének” nevezik, nem véletlenül.

Az elmúlt évtizedek magyar és külföldi kutatásai igazolták, hogy a deutériumcsökkentés mint természetes biokémiai folyamat, része a sejtek normál működésének, a hidrogén-deutérium izotóparány változásának fontos szerepe van a normál fiziológiai folyamatok fenntartásában. 

Az ivóvíz deutérium-koncentrációjának csökkentésével a szervezet deutériumtartalma akkor is alacsonyabb szinten tartható, ha a természetes sejtélettani funkció nem működik megfelelően.

A nemzetközi kutatások igazolták az eljárás pozitív hatását a szervezet ellenálló képességére, a fizikai teljesítőképességre, a hosszú távú memóriára, összefüggést mutattak ki az ivóvíz deutérium tartalma és a depresszióra való hajlam között, és igazolták az eljárás öregedés gátló hatását is.

A kutatások igazolták az alacsony deutérium tartalmú víz biológiai szervezetekre gyakorolt szignifikánsan mérhető és pozitív hatását.

  • embereken végzett klinikai vizsgálatok is pozitív eredményeket hoztak a diabetesz kezelésében és egyes rákos megbetegedések kezelésében is ( dr Somlyai Gábor és munkatársai  munkái )

A deutérium csökkentett víz öregedés gátló hatását illetően nagyon érdekes az amerikai Kirk Goodall,a NASA Mars felderítő Pathfinder programot menedzselő csapat tagjának tanulmánya, melyet 2003 -ban publikált “ A fiatalság forrásának nyomában” címmel és a “Deutérium szerepe a DNS lebontásában” alcímmel:

(Orosz űrhajózási szaklapokban már két évtizede megjelentek azok a publikációk, amelyek a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztását javasolják a legénység számára a tervezett Mars-expedíció kapcsán, a magas háttérsugárzás miatt.  Forrás: Aviakosm Ekolog Med. 1999;33(1):56-9., Acta Astronaut. 2003 Apr.; 52(7):575-80)

Kirk Goodall célja volt, hogy a Mars expedíció legénysége számára megoldást találjon, mivel a magas kozmikus sugárzás miatt jelentősen megnő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata a hosszú űrutazás során. A háttérsugárzás hatására az emberi szervezetben szabadgyökök képződnek, amelyek megnövelik az örökítőanyagban, a DNS-ben, keletkező hibák számát, ami a test elöregedését, krónikus betegségek kialakulását vonja maga után

A szerző összefoglalja azokat a tanulmányokat, melyekben az emberi test várható élettartama szoros összefüggést mutat a gének működésével. Ennek eredményeként Goodall a test öregedését a sejtosztódási folyamatokban bekövetkező, visszafordíthatatlan DNS hibákkal kapcsolja össze, miszerint a hibák felhalmozódása egy bizonyos határon túl a DNS-t, zavart működésűvé teszi.

Goodal arra a következtetésre jut, hogy a sejt deutériumkoncentrációja közvetlen összefüggésben van a DNS szekvenciákban keletkező hibák lehetőségével, vagyis minél alacsonyabb a deutérium koncentrációja, annál kisebb a DNS struktúrában a visszafordíthatatlan hibák előfordulása.

A tanulmány egyik végkövetkeztetése, hogy alacsony deutériumtartalmú víz és alacsony deutériumtartalmú víz felhasználásával termesztett nyersanyagokból készített étel fogyasztásával az emberi test kapacitása a különleges életkörülményeknek való ellenállásra sikeresen növelhető.

A biológiai hatásokat irányító mechanizmus, vagyis az, hogy maga a sejtekben lévő víz deutérium szintjének emelkedése okozza az test öregedését, vagy épp fordítva, a deutérium csökkentett víz hoz létre valamiféle biológiai hatást, vagy esetleg mindkettő igaz, még kérdés marad.  Az biztos, hogy a korral dúsulhat a szervezetben a deutérium, és az is igaz, hogy a szervezet deutériumszintjének csökkentése javítja a sejtélettani funkciókat, csökkenti a genetikai hibák számát, és gátolja az öregedési folyamatokat.

Az is tény, hogy a csökkentett deutérium tartalmú víz gátolja a DNS szinten károsult sejtek szaporodását.

Mi a deutérium?

A deutérium (D), más néven nehézhidrogén, a legegyszerűbb kémiai elem, a hidrogén természetben előforduló változata. A hidrogén egy pozitív töltésű protonból és egy negatív töltésű elektronból áll, míg a deutérium atommagjában a proton mellett egy azonos tömegű, de semleges töltésű neutron is található. A jelentős – kétszeres – tömegeltérés miatt a hidrogén és a deutérium fizikai és kémiai viselkedésében jelentős eltérések mutatkoznak. A természetben a deutérium természetes előfordulása 1 : 6600, vagyis minden 6600 hidrogénatomra esik 1 deutériumatom.

Mi az a csökkentett deutérium tartalmú ivóvíz?

A klasszikus vízmolekulát egy oxigén- és két hidrogénatom alkotja, kémiai képlete H2O. A csökkentett deutériumtartalmú víz ebből a molekulából tartalmaz többet, míg a deutériumot tartalmazó félnehézvíz (HDO) és nehézvíz (D2O) molekulákból lényegesen kevesebbet. 

Magyarországon a természetes vizek deutériumtartalma mindössze néhány ppm-es ingadozást mutat, jellemzően 140-145 ppm között alakul. A csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek 15-84%-kal kevesebb deutériumot tartalmaznak, mint felszíni vizeink, a csökkentés mértéke jelentősen meghaladja a deutériumkoncentráció természetes ingadozásának mértékét.

A deutérium több mint 12 mmol/liter koncentrációban van jelen az élő szervezetekben, ez többszörösen meghaladja más elemek, mint például a kalcium, kálium, magnézium mennyiségét. 

Az elmúlt három évtized magyar és külföldi kutatásai igazolták, hogy a hidrogén-deutérium izotóparány változásának fontos szerepe van a normál fiziológiai folyamatok fenntartásában.

Klinikai vizsgálatok készültek, amelyek kimutatták a csökkentett deutériumtartalmú víz jótékony hatását a leggyakoribb krónikus betegségek kezelésében és megelőzésében, és igazolást nyert öregedésgátló hatása is.

A deutérium csökkentett víz tartalmú kozmetikai, higiéniai, valamint szépség- és testápolási készítmények legfőbb előnyei a következők:

  • Alkalmasak a hatás alapját képező általános mechanizmuson keresztül a bőrbetegségek széles spektrumának ápolására, illetve megelőzésére.
  • Alkalmazásukkal mód nyílik arra, hogy lokálisan, a bőrfelszín kezelésével, a kóros sejtek szabályozási mechanizmusába beavatkozva leállítsuk a kóros sejtek osztódását, ami által a szervezet képes lesz eliminálni a potenciálisan károsult sejteket.
  • Lehetővé teszik a daganatos megbetegedések megelőzését azáltal, hogy alkalmazásuk során kedvezőtlen feltételeket teremtenek a daganatos sejtek szaporodásához.
  • Nincs mellékhatásuk.
  • A gyártási folyamatok során nem keletkezik a környezetre veszélyes hulladék.

 

A DRHAZI hightech kozmetikumok deutérium csökkentett vízből készülnek.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha érdekelnek legújabb megosztásaink!

FELIRATKOZOM

 

Szeretném elsőként elolvasni a legújabb cikkeket.