A szépség varázsa

A szépség varázsa

Természetes módon mindannyian vágyunk a szépségre, mert a szépség világunk egy olyan jellemzője, - legyen az akár személy, tárgy, vagy elképzelés, - amikor csupán a megfigyelés által örömet tapasztalhatunk. Vágyunk az örömre és a boldogságra. Vágyunk arra, ha bárki ránk néz, öröm töltse el, és általa minket is. A szépség, mint idea így a harmonikus kapcsolatok és a harmonikus élet szimbóluma.

Az “ideális szépséget” önkéntelenül is megcsodáljuk, mert olyan tulajdonságokat hordoz, amelyet a mi kultúránkban a tökéletességgel, a harmóniával azonosítunk. Emellett a „szépség” megtapasztalásakor  gyakori következtetésünk, hogy a megfigyelt alany harmóniában, egyensúlyban él a világgal, amely miatt vonzalmat érzünk és érzelmi jólétet tapasztalunk. A látvány emel fel minket.

A szépség tapasztalása viszont egy nagyon szubjektív élmény, mert nagy eltérések is lehetnek, hogy ki mit talál szépnek. Természetesen a szépség alapvető sarokpontjai is időről-időre változnak, - ahogyan a kulturális értékek szintén kicserélődnek. A szépség egy összehasonlítási alapot is jelent, és akár szomorúságot vagy elégedetlenséget is okozhat, ha valaki nem érzi magát elég szépnek.

Általánosan a külső szépsége olyan fizikai tulajdonságokat foglal magában, ami az esztétikai összképet egy pozitív élménnyé tesziAz viszont kevésbé populáris, de mégis egy erősődő jelenség, hogy  egy személy „szépsége" egyre inkább kötődik az illető belső szépségéhez is, amely már viszont különféle pszichológiai tényezőket foglal magába, - mint például a személyiség, intelligencia, könnyedség, kedvesség, kisugárzás, becsület, sőt az elegancia és a stílus is ide tartozik. 

A szépség az emberiség túlélését is szolgálja?

Tudományosan bizonyított,  hogy a szépség igénye már evolúciósan is belénk van kódolva, - vagyis keressük a szépet. Azok a dolgok, elképzelések, embertípusok és tájak tűnnek számunkra szépnek, amelyekkel olyan helyzetekben találkozunk, melyek a túlélésünket és a génjeink továbbörökítését segítik.

Talán épp ezért alakult ki az a nézet, hogy a "szép", "vonzó" emberek sikeresesebbek és könnyebben boldogulnak a világban.

Ez az írásunk is tetszhet:

http://drhazi.hu/blog/belso-szepseg

http://drhazi.hu/blog/a-belso-szepseg-titka

 

DRHAZI egy új dimenzió a szépségápolásban

 

Szeretném elsőként elolvasni a legújabb cikkeket.