Fehérjemlrgezettség oka

Van élet a glutén után

A bőrproblémák kezelésekor az a tapasztaltunk, hogy a gluténmenetesen táplálkozó pácienseink bőrregenerálódása intenzívebb, és szinte fele kezelési szám elegendő arcbőrük normalizálásához, mint azok esetében, akik glutént is fogyasztanak.

 

Az enzimhiányos gluténérzékenység 1%-át érinti az embereknek, mégis azt látjuk, hogy a bőr betegségeinek kezelésében kiváló segítség lehet egy gluténmentes diéta.

A gluténérzékenység sem betegség, hanem inkább egyfajta fehérje mérgezettségnek tekinthető. A meg nem emésztett glutén okoz gyulladást a bélrendszerben, ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg.  

Ez leghamarabb a bőrünkön látszik: fokozott szarusodás, érdes bőr, fokozott faggyútermelés vagy akár rendellenes pigmentáció formájában. Majd a C-reaktív fehérje mennyisége emelkedik, válaszul a gyulladásra, a koleszterinszint nő, és kalcium kezd lerakódni az artériák falán, a vérnyomás pedig mindez okán emelkedik. A glutén és a glutamin nevű aminosav kritikus szerepet játszanak a rák kialakulásának folyamatában is. 

A bőrproblémával küzdők nagy része valójában nem érzékeny a gluténra, hanem inkább az érzékenyebb alkata miatt a káros hatások hamarabb és intenzívebben jelentkeznek.

Tapasztalatom, hogy van élet a búzaliszt után. Nem csupán a bőr, hanem az egész szervezet fellélegzik, ha kiegyensúlyozzuk a bélrendszerünket.

Szeretném elsőként elolvasni a legújabb cikkeket.